Care home, Huise-Zingem,
Flanders, Belgium, 2011

A new 88-room care home set in landscaped grounds, in a rural village in Flanders. Three adjoining volumes are organized around two central courtyards, on three floors. Rooms are arranged in clusters around communal living rooms, with views out to the surrounding landscape and central garden.

The essential qualities of the residents’ rooms – a view out to landscape, close proximity to a communal space, a sense of being part of a large household – are complemented by furnishings, fittings and signage. Large amounts of controlled daylight and fresh air circulation ensure that the residents’ experience is unlike that of a conventional ‘institutional’ setting.

Competition: 2005
Project duration: 2005-2011
Project cost: €11.2 million
Gross internal area: 6,500 m2

Shortlisted for Design of the Year Awards 2012
Shortlisted for Worldwide Brick Awards 2013
Shortlisted for WAN Healthcare Awards 2014

Photographs: David Grandorge