Welcome centre and offices, Pudong,
Shanghai, China, 2016

The new ‘Welcome centre’ is located at the entrance of the campus the new research campus for the Novartis Institutes for BioMedical Research. The campus forms an island of laboratory facilities, office buildings, associated amenities and a communal garden, and is surrounded by waterways.

The building seeks to reconcile Chinese and Northern European traditions and root this hinterland site within the wider urban community and its multi-national workforce. To this end, we engaged with numerous references: the proportions and tectonic order are inspired by buildings of the colonial period which are an important element of the city’s morphology, while the building’s materiality is rooted in indigenous construction techniques and local clay-based materials.

The concept design for the interiors was carried out in collaboration with Studio Ilse, while the detailed design and fit-out of the interiors was completed by the client in collaboration with local consultants.

Competition: 2008
Project duration: 2008-2016
Gross internal area: 6,647 m2

Shortlisted for RIBA International Prize 2018

Photographs: Kristien Daem

1 / 3