Suburban housing, Seebach,
Zurich, Switzerland, 2016

The form of these new buildings was inspired by the well-proportioned examples of early twentieth century domestic architecture on Banhaldenstrasse: to the north the buildings are orientated towards the street and continue the existing facades, to the south they are stepped to adjust in scale and to give each apartment a view to the garden and beyond. 

The buildings share a material language of facades with brick piers and exposed elements such as window cills, spandrel panels and copings in precast concrete. They provide a variety of apartments in terms of size, plan arrangement, orientation and number of bedrooms with generously proportioned windows and spacious corner loggias overlook the garden. 

The large trees to the south of the site have been mostly retained and, where necessary, complemented by new trees within a meadow crossed by informal paths that create a serene atmosphere in the shared garden. The entrance to both houses is from the small street to the north, and a small square is created between the buildings, which functions as a meeting space for neighbours. 

Competition first prize: 2015
Project duration: 2015-2019
Gross internal area: 3,252 m2

1 / 3