Inner city housing and crèche, Geneva,
Switzerland, 2011

Designed in collaboration with Jean-Paul Jaccaud Architectes, the scheme integrates into its context by adopting features such as a podium, arcade and facetted tower. The distinctive facade is characterised by polished pre-cast T and M shapes which give the building a solidity and permanence.

The plan respects an existing network of arcades, alleys and yards that provide permeability to a dense city block. Above the street level open stairways and galleries provide a shared semi-private threshold between apartments.

At the ground floor the activity of the crèche is hinted at to passers-by, while at the second floor level, an open sided veranda links each of the playrooms together the length of the building. Audible from the street below when opened and shaded, the veranda makes a lively addition to city life.


Competition: 2006
Project duration: 2006-2011
Contract value: CHF12.7 million
Gross internal area: 3,188 m2

RIBA International Award 2012
Distinction Romande d’Architecture 2014
Nominated for Ecola Award 2015

Photographs: David Grandorge

1 / 5
1 / 3