Holiday house, Tisbury,
Wiltshire, UK, 2004

The Solar Pavilion was designed in 1958 by Alison and Peter Smithson as a weekend home for their own use and is recognised as an icon of ‘New Brutalism’. The new owners commissioned SBa to restore and upgrade the building to make it more comfortable. 

The timber-framed pavilion sits atop an existing stone wall which fully encloses a grassed and cobbled garden, and it is fully glazed on three sides. A previous extension adjacent to the building was removed to restore the open terrace area and a large concrete table was cast in-situ. Internally, an underfloor heating system was installed within the first floor construction, providing background heating to both ground and first floor areas. Glazing was replaced with high performance single glazing and the ground floor doors were restored to the original opening and sliding configuration. A new kitchen was installed and all materials and existing details were fixed, cleaned or restored in a way that retains their direct expression.

Project duration: 2002-2004
Gross internal area: 62 m2
Contract value: £70,000

Photographs: Ioana Marinescu